Rast aktivity čísnkeho výrobného sektora sa tento mesiac spomalil

25.02.2013 Celý región

Peking (TASR) - Rast aktivity čínskeho výrobného sektora sa tento mesiac nečakane zmiernil v reakcii na pokles zahraničných objednávok a spomalenie výroby. To znižuje šance na výrazné oživenie druhej najväčšej svetovej ekonomiky v prvom kvartáli tohto roka. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Podľa rýchleho odhadu banky HSBC index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho výrobného sektora vo februári 2013 klesol na 50,4 bodu z januárových 52,4 bodu a dosiahol tak najnižšiu úroveň za štyri mesiace.
Hodnota PMI sa však zatiaľ drží nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v danom sektore od jej rastu. Dôvodom jej zníženia je spomalenie výroby a tiež nových objednávok, a to predovšetkým zahraničného dopytu, ktorý vo februári dokonca klesol. Výsledkom je zníženie indexu produkcie tento mesiac na 50,9 bodu z 53,1 bodu v januári.
Aj prieskum inštitútu Conference Board naznačil, že prudké oživenie čínskeho výrobného sektora, ktorého aktivita dosiahla v januári 2013 dvojročné maximum, bolo iba dočasné. Na januárové pozitívne výsledky mal vplyv neskorší začiatok osláv nového lunárneho roka, ktoré tentoraz pripadli na február. Na druhej strane, analytici sa stále domnievajú, že čínska ekonomika pokračuje v zotavovaní a pravdepodobnosť, že "tvrdo pristane", je čoraz menšia a vzdialenejšia.
 

Vyberte región